Scientific Papers

2023
Title Authors DOI
Bioaccessibility of phenolic compounds from Brazilian grape juices using a digestion model with intestinal barrier passage. Maria da Conceição Prudêncio Dutra; Ana Beatriz Martins da Silva; Ederlan de Souza Ferreira; Ana Julia de Brito Araujo Carvalho; Marcos dos Santos Lima e Aline Camarão Telles Biasoto Acesse o Link
Effect of cactus pear mucilage as a moistening additive for corn grain silage. Ériton E. M. Dantas; Ricardo L. Edvan; Ronaldo L. Oliveira; Pedro H. S. Mazza; José M. P. Filho; Edson C. Filho; Marcos J. de Araújo; Rafael S. Miranda; Edson M. Santos; Leilson R. Bezerra; Romilda R. do Nascimento e Keuven dos S. Nascimento Acesse o Link
Macro and trace element compositions and physicochemical parameters of guajiru fruits (Chrysobalanus icaco l.) from two Brazilian statese Ynayara Joane de Melo Rodrigues; Nathália Ribeiro Dos Santos; Pedro Paulo Lordelo Guimarães Tavares; Maria Eugênia de Oliveira Mamede e José Antônio Menezes-Filho Acesse o Link
Unconventional food plants in Brazil: Knowledge and consumption analysis Luísa dos Santos Conceição; Larissa Correia Silva; Júlia Matos Coqueiro; Lyvia Daim Costa; Patrick da Silva Cardoso; Tailize Beatriz Roll Zimmer; Igor Henrique de Lima Costa e Deborah Murowaniecki Otero Acesse o Link
Biopolymers Synthesized by Microalgae Grown in Wastewater: a Technological Survey Ana Victória dos S. Borges; Bianca B. Andrade; Jamille S. Santana; Ravena M. de A. Medeiros; Carolina O. de Souza; Denilson de J. Assis; Jania B. A. da Silva; Pedro Paulo L. G. Tavares e Lucas G. Cardoso Acesse o Link
Effect of Different Additives on the Quality of Rehydrated Corn Grain Silage: ASystematic Review Luciana Viana Diogénes; José Morais P. Filho; Ricardo Loiola Edvan; Juliana Paula F. de Oliveira; Romilda R. do Nascimento; Edson M. Santos; Elisvaldo José S. Alencar; Pedro Henrique S. Mazza; Ronaldo L. Oliveira e Leilson R. Bezerra Acesse o Link
Maternal Exposure to Potentially Toxic Metals and BirthWeight: Preliminary Results from the DSAN-12M Birth Cohort in the Recôncavo Baiano, Brazil. Homègnon A. Ferréol Bah; Nathália R. Santos; Erival A. Gomes Junior, Daisy O. Costa; Victor O. Martinez; Elis M. Pires; João V. Araújo Santana, Filipe Silva. Cerqueira e José A. Menezes-Filho Acesse o Link
Use of yellow mombin (Spondias mombin L.) in marination: Effect on quality properties of Boston butt pork during refrigerated storage. Luis Alfonso Beltrán-Cotta; Rafael Sepúlveda Fonsêca Trevisan Passos; Nilma Pereira Costa; Brenno Guimarães Barreto; Amanda Curvelo Veloso; Maurício Costa Alves da Silva; Marion Pereira da Costa e Carlos Pasqualin Cavalheiro Acesse o Link
Biosorption of methylene blue by residue from Lentinus crinitus mushroom cultivation Janyeli D. S. de Freitas; Míria B. D. Bertéli; Jean C. Neto; Emerson S. Gasparotto; Affonso C. G. Jr; Juliana S. do Valle; Deborah M. Otero; Giani A. Linde; Camila D. F. Ribeiro; Josiane Caetano; Douglas C. Dragunski e Nelson B. Colauto Acesse o Link
Effect of nitrate on Ankistrodesmus fusiformis culture: evaluation of growth, biomolecules and extracellular polymeric substances (EPS) Lucas Guimarães Cardoso; Bianca Bomfim Andrade; Jamila Sueira de Jesus Silva; Jânia Betânia Alves da Silva; Denilson de Jesus Assis; Natalia Santana Carvalho; Jaqueline Carmo da Silva; Carolina Oliveira de Souza e Ana Teresa Lombardi Acesse o Link
Morphological and Productive Characteristics and Chemical Composition of Grasses in Degraded Areas Subjected to Pasture Recovery Methods Raquel Souza; Ricardo Edvan; Larissa Fontes; Tairon Dias e Silva; Alex da Silva; Marcos Araújo; Rafael Miranda; Ronaldo Oliveira; Elzania Pereira; Evyla Andrade; José Pereira Filho e Leilson Bezerra Acesse o Link
Feed energy utilization by hair sheep: does the 0.82 conversion factor of digestible to metabolizable energy need to be revised? Antônio S. Brito Neto; Caio J. L. Herbster; Luciana C. Geraseev; Gilberto. L. Macedo Junior; D. R. Nascimento; A. C. Rocha; M. I. B. Pereira; Marcos I. Marcondes; L. P. Silva; Leilson R. Bezerra; Ronaldo. L. Oliveira e Elzânia S. Pereira. Acesse o Link
Biodegradation of Textile Dyes by Radish Peroxidase (Raphanus sativus L.) Immobilized on Coconut Fiber Kennedy Costa da Conceicao; Patrick Alan Dantas Araujo; Alvaro Silva Lima; Laiza Canielas Krause; Alini Tinoco Fricks; Cleide Mara Farias Soares e Rebeca Yndira Cabrera-Padilla Acesse o Link
Effect of slow-release urea on intake, ingestive behavior, digestibility, nitrogen metabolism, microbial protein production, blood and ruminal parameters of sheep. Aline Silva; José Morais Pereira Filho; Juliana Oliveira; Kevily Lucena; Pedro Mazza; Edson Silva Filho; Ariane Nascimento; Elzânia Pereira; Antônio Vaz; Analivia Barbosa; Ronaldo Oliveira e Leilson Bezerra Acesse o Link
Non-Conventional Sucrose-Based Substrates: Development of Non-Dairy Kefir Beverages with Probiotic Potential Pedro Paulo L. Guimarães Tavares; Clariane Teixeira P. Mamona; Renata Q. Nascimento; Emanuele A. Anjos; Carolina O. Souza; Rogéria Comastri C. Almeida; Maria E. Oliveira Mamede e Karina T. Magalhães-Guedes Acesse o Link
Buffalo Whey-Based Cocoa Beverages with Unconventional Plant-Based Flours: The Effect of Information and Taste on Consumer Perception Madian Johel Galo Salgado; Iuri Lima dos Santos Rosario; Arlen Carvalho de Oliveira Almeida; Bruna Samara dos Santos Rekowsky; Uiara Moreira Paim; Deborah Murowaniecki Otero; Maria Eugênia de Oliveira Mamede e Marion Pereira da Costa Acesse o Link
Effect of Sonication Associated with Pasteurization on the Inactivation of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus in Milk Cream. Joselene Conceição Nunes Nascimento; Madian Johel Galo Salgado; Katherine Gutierrez Alzate; Joseane Cardoso Gomes de Alencar; Iuri Lima dos Santos Rosario; José Givanildo da Silva; Bruno Nicolau Paulino e Marion Pereira da Costa Acesse o Link
Physicochemical Composition and Fatty Acid Profile of Goat Kids’ Meat Fed Ground-Corn-Grain Silage Rehydrated with Different Additives Luciana V. Diogénes; Ricardo L. Edvan; Elisama dos S. Medeiros; José M. P. Filho; Juliana P. de Oliveira; Edson C. Filho; Layse M. Ramos; Kevily H. de Lucena; Marcos J. Araújo; Ronaldo L. Oliveira; Elzania S. Pereira e Leilson R. Bezerra Acesse o Link
Non-Lactic Probiotic Beverage Enriched with Microencapsulated Red Propolis: Microorganism Viability, Physicochemical Characteristics, and Sensory Perception Iara Ferreira; Dirceu de Sousa Melo; Marly S. Santos; Disney R. Dias; Carolina O. de Souza; Carmen S. Favaro-Trindade; Lorena S. Pinho; Rogeria Comastri de C. Almeida; Karina T. Magalhães-Guedes e Rosane Freitas Schwan Acesse o Link
Cactus pear mucilage processing enhances corn silage's quality, ruminal degradability, goat kids' performance, carcass traits, and dietary economic profitability Luciana V. Diogénes; Elisama dos S. Medeiros; José F. P. Moura; Ricardo L. Edvan; Juliana P. F. de Oliveira; Edson C. S. Filho; A.G. de A. Silva; Marcos J. Araujo; Ronaldo L. Oliveira e Leilson R. Bezerra Acesse o Link
Effects of Increasing Levels of Total Tannins on Intake, Digestibility, and Balance of Nitrogen, Water, and Energy in Hair Lamb Fabrício da S. Aguiar; Leilson R. Bezerra; Maiza A. Cordão; Iara Tamires R. Cavalcante; Juliana Paula F. de Oliveira; Romilda R. do Nascimento; Bonifácio B. de Souza; Ronaldo L. Oliveira; Elzania S. Pereira e José Morais P. Filho Acesse o Link
Physicochemical, Rheological, and Nutritional Quality of Artisanal Fermented Milk Beverages with Cupuassu (Theobroma grandiflorum) Pulp and Flour Katherine Gutiérrez-Álzate; Iuri L. S. Rosario; Rafael L. C. de Jesus; Leonardo F. Maciel; Stefanie A. Santos; Carolina O. de Souza; Carla Paulo Vieira; Carlos P. Cavalheiro e Marion Pereira da Costa Acesse o Link
Novel Nanobiocatalyst Constituted by Lipase from Burkholderia cepacia Immobilized on Graphene Oxide Derived from Grape Seed Biochar. Lays C. de Almeida; Erikles L. O. Andrade; Jefferson C. B. Santos; Roberta M. Santos; Alini T. Fricks; Lisiane dos S. Freitas; Álvaro S. Lima; Matheus M. Pereira e Cleide M. F. Soares Acesse o Link
Chia mucilage carrier systems: A review of emulsion, encapsulation, and coating and film strategies Sibele Santos Fernandes; Patrick da Silva Cardoso; Mariana Buranelo Egea; Juan Pablo Quintal Martínez; Maira Rubi Segura Campos e Deborah Murowaniecki Otero Acesse o Link
Enhancing Anthocyanin Extraction from Wine Lees: A Comprehensive Ultrasound-Assisted Optimization Study Marcelo A. Umsza-Guez; Mercedes Vázquez-Espinosa; Nuria Chinchilla; María José Aliaño-González; Carolina Oliveira de Souza; Kodjovi Ayena; Gerardo Fernández Barbero e Miguel Palma e Ceferino Carrera Acesse o Link
Preparation and sensory evaluation of gels based on silicone copolymers/acrylic copolymers incorporating different vegetable oils. Rousilândia de Araujo Silva; André Luís Morais Ruela; Maria Eugenia de Oliveira Mamede e Neila de Paula Pereira Acesse o Link
Pachira aquatica (Malvaceae): An unconventional food plant with food, technological, and nutritional potential to be explored Lyvia Daim Costa; Renata Pereira Trindade; Patrick da Silva Cardoso; Nelson Barros Colauto; Giani Andrea Linde; Deborah Murowaniecki Otero Acesse o Link
The Toxicity of Oil Nanoparticles: A Review Focused on Food Science Flávia Barbosa Schappo; Camila Duarte Ferreira Ribeiro; Marcelo Farina; Itaciara Larroza Nunes Acesse o Link
Compositional and sensory attributes of Minas Frescal cheese obtained from Anglo Nubian, Moxoto, and Saanen goats in different lactation stages. Isis Miranda C. Nicory; Thomaz C. G. de C. Rodrigues; Manuela Silva L. Tosto; Rodrigo F. Bittencourt; Lays D. S. Mariz; Marion P.da Costa; Gisele R. dos Santos; José A. G. Azevedo; Gleidson G. P. de Carvalho e Stefanie A. Santos Acesse o Link
Extraction of Antioxidant Compounds from Brazilian Green Propolis Using Ultrasound-Assisted Associated with Low- and High-Pressure Extraction Methods Thiago Dantas Teixeira; Bruna Aparecida Souza Machado; Gabriele de Abreu Barreto; Jeancarlo Pereira Dos Anjos; Ingrid Lessa Leal; Renata Quartieri Nascimento; Katharine Valéria Saraiva Hodel; Marcelo Andrés Umsza-Guez Acesse o Link
Production, characterization,and dietary supplementation effect of rumen-protected fat on ruminal function and blood parameters of sheep Joana A. M. de Lima; Leilson R. Bezerra; Thiago J. de O. Feitosa; Jéssica R. Oliveira; Diego L. V. de Oliveira; Selma E. Mazzetto; Mônica T. Cavalcanti; José M. Pereira Filho; Ronaldo L. Oliveira; Juliana P. F. de Oliveira; André L. da Silva Acesse o Link
Phenolic compounds, methylxanthines, and preference drivers of dark chocolate made with hybrid cocoa beans Lucimara Miranda Martins; Ligia Regina Radomille de Santana; Leonardo Fonseca Maciel; Sergio Eduardo Soares; Adriana Cristina Reis Ferreira; Aline Camarão Telles Biasoto e Eliete da Silva Bispo. Acesse o Link
Copioba and common cassava flour know-how: Establishing similarities and distinctions in São Felipe, Brazil Sarita Brito e Silva; Lara Conceição Campos Pena e Ryzia de Cássia Vieira Cardoso Acesse o Link
Fatty acid distillation residues from rice oil brain refining as a source of phytochemicals Vanessa Ribeiro Pestana-Bauer; Carla Rosane Mendonça; Mariangela Hoffmann Bruscatto; Fernanda Doring Krumreich; Débora Murowaniecki Otero; Igor Henrique Costa; Rui Carlos Zambiazi Acesse o Link
Propolis from different Brazilian stingless bee species: phenolic composition and antimicrobial activity Vitor Moreira Rocha; Ricardo Wagner Portela; Luiz Eduardo Lacerda; Ana Rita Sokolonski; Carolina Oliveira de Souza; Jeancarlo Pereira dos Anjos; Renata Quartieri Nascimento e Marcelo Andrés Umsza-Guez Acesse o Link
Physicochemical and functional properties of new sports drink with ricotta cheese whey and a brazilian passion fruit variety Graciete de Souza Silva; Clívia Danúbia Pinho da Costa Castro; Graciele da Silva Campelo Borges; Sérgio Tonetto de Freitas; Saulo de Tarso Aidar; Aline Camarão Telles Biasoto; Ana Cecília Poloni Rybka e Haíssa Roberta Cardarelli Acesse o Link
Determinants of exposure to potentially toxic metals in pregnant women of the DSAN-12M cohort in the Recôncavo Baiano, Brazil. Homègnon A. Ferréol Bah; Victor O. Martinez; Nathália R. Dos Santos; Erival A. Gomes Junior; Daisy O. Costa; Elis Macêdo Pires; João V. Araújo Santana; Filipe da Silva Cerqueira; José A. Menezes-Filho Acesse o Link
Fatty acid profile of Greek yogurt with colostrum addition Rhaabe D. da S. Gomes; Idiana Barbora; Cláudio V. Di M. Ribeiro; Katya Anaya; Emerson G. dos S. Silva; Chiara A. de A. Oliveira; Marco A. da Gama; Juliana P. F. de Oliveira; Danielle C. Sales; Emmanuella de O. M.Araújo e Adriano H. do N. Rangel Acesse o Link
Prospecção tecnológica sobre nanobiopolímeros Ivo Henrique Pinto Andrade; Lorena Lima de Santana; Idaiana Oliveira Carneiro; Geany Peruch Camilloto e Renato Souza Cruz Acesse o Link
Non-Conventional Sucrose-Based Substrates: Development of Non-Dairy Kefir Beverages with Probiotic Potential Pedro Paulo Lordelo G. Tavares; Clariane Teixeira P. Mamona; Renata Q. Nascimento; Emanuele A. dos Anjos; Carolina O. de Souza; Rogéria C. de Castro Almeida; Maria Eugênia de O. Mamede e Karina T. Magalhães-Guedes Acesse o Link
Gastronomy and the development of new food products: Technological prospection Kaico D. de Souza; Larissa Queiroz de M. Marinho; Agnes Sophia B. Alves; Vanessa de L. Silva; Giani Andrea L. Colauto; Nelson B. Colauto; Deborah M. Otero; Mariana M. Costa; Carolina O. de Souza e Camila Duarte F. Ribeiro Acesse o Link
Resveratrol-Loaded Attalea funifera Oil Organogel Nanoparticles: A Potential Nanocarrier against A375 Human Melanoma Cells Douglas Dourado; Fabiana Batista; Biane Philadelpho; Myla de Souza; Mariana Silva; Rone Grandis; Priscila Miranda; Nelson Colauto; Daniel Pereira; Fabio Formiga; Eduardo Cilli; Fernando Pavan; Carolina de Souza e Ederlan Ferreira Acesse o Link
An Overview of the Occurrence of Bioactive Peptides in Different Types of Cheeses Adriano Henrique do N. Rangel; Débora A. Frezza V. de A. Bezerra; Danielle C. Sales; Emmanuella de O. M. Araújo; Luis M. de Lucena; Ana Lúcia F. Porto; Ítala Viviane Ubaldo M. Véras; Ariane F. Lacerda; Cláudio Vaz Di M. Ribeiro e Katya Anaya Acesse o Link
Impact of chronic toxoplasmosis in pregnancy: association between maternal seropositivity for Toxoplasma gondii IgG antibodies and fetal growth restriction Victor Otero Martinez; Nathália Ribeiro Dos Santos; Homègnon Antonin Ferréol Bah; Erival Amorim Gomes Junior; Daisy Oliveira Costa e José Antonio Menezes-Filho Acesse o Link
Habits and Persistent Food Restriction in Patients with Anorexia Nervosa: A Scoping Review. Ismara Santos R. Conceição; David Garcia-Burgos; Patrícia Fortes C. Macêdo; Carina Marcia M. Nepomuceno; Emile M. Pereira; Carla M. Cunha; Camila Duarte F. Ribeiro e Mônica Leila P. Santana Acesse o Link
Rumen Content from Slaughterhouse as an Alternative Inoculum Source for In Vitro Analysis of Feeds: A Multivariate Approach. Henry Daniel Ruiz Alba; Victor Guimarães Oliveira Lima; Silvana Teixeira Carvalho; Luis Carlos Vinhas Ítavo; Luis Fernando Batista Pinto; Paulo Luiz Souza Carneiro e Ronaldo Lopes Oliveira Acesse o Link
Analysis of Scientific and Technological Perspectives on the Development of New Food Products from Family Farming Vanessa de L. Silva; Fabiane do E. Santo de Jesus; Edina C. Mendes; Julie S. de Lima; Larissa Q. de M. Marinho; Tainara S. Oliveira; Edilene F. da Silva; Itaciara L. Nunes; Bruna A. Souza Machado; Samantha S. Costa e Camila D. Ferreira Ribeiro Acesse o Link
Donkey milk composition is altered by lactation stage and jennies age Isabela Claudia Barbosa dos Santos; Adriano Henrique do Nascimento Rangel; Claudio Vaz Di Mambro Ribeiro e Chiara Albano de Araujo Oliveira Acesse o Link
Impact of Ionic Liquid's Cation Alkyl Chain Length and Reaction Time on Cellulose Nanocrystals Preparation Jania Silva; Suellen R. Vieira; Luiggi C. Pessôa; Jamille S. Santana; Paulo Vitor F. Lemos; Carolina O. Souza; Lucas G. Cardoso; Denilson J. Assis; Cassamo U. Mussagy e Valéria C. Santos-Ebinuma Acesse o Link
Scientific and technological research on the use of wine lees Roberta Barreto de Andrade Bulos; Francine da Gama Paz; Ciro Gomes Machado; Pedro Paulo Lordelo Guimarães Tavares; Carolina Oliveira de Souza e Marcelo Andrés Umsza-Guez Acesse o Link